יום שבת, 14 בינואר 2012

החטיף העדיף

"אני נותנת לילדים שלי קורנפלקס. ככה אני יכולה להיות בטוחה שהם מקבלים את כל הויטמינים שהם צריכים".
"הוא לא אוכל כלום. לפחות אם הוא אוכל במבה אני יכולה להיות שקטה שמשהו מהויטמינים הוא מקבל..."
האמנם?

החטיפים והממתקים הינם חלק בלתי נפרד מתרבות האכילה שלנו. החשיפה שלנו לממתקים ולחטיפים היא עצומה: פרסומות בטלוויזיה, קיוסקים המצויים בכל מקום עם פוסטרים מאירי עיניים, כאשר מתארחים, בבתי ספר ובגנים, בצהרונים, מסיבות יום הולדת ואירועים ומגירות ממתקים עמוסות כל טוב. החטיפים עשויים במיוחד בצורה מושכת אשר תעודד אותנו לרצות לצרוך עוד ועוד.

במיוחד עבור ילדים, מדובר בבעיה של ממש: מירב הסיכון נעוץ בעובדה שלעיתים קרובות צריכת החטיפים תבוא על חשבון צריכת מזון אחר, בעל ערך תזונתי רב יותר (ילדים שצרכו יותר חטיפים נמצאו כצרכני סידן, ברזל, ויטמינים וסיבים תזונתיים קטנים וכצרכנים גדולים של שומן, בעיקר שומן טרנס/ רווי וסוכר). חשוב לדעת ולהכיר את הנזקים שבצריכה עודפת של חטיפים, אשר המוכר מביניהם הוא העליה העודפת במשקל (החטיפים אינם משביעים, והם 'גורמים' לנו לחשק מוגבר להמשיך ולצרוך מהם עוד ועוד).  גם צריכת כמות עצומה של מלח אשר עלולה לגרום ליתר לחץ דם.

מן הסתם, אין צורך להמנע מצריכתם, אולם חשוב להכיר בכך שהם נועדו ללא צורך אחד בלבד: מתן תחושה נעימה בעת האכילה, ולמעט זאת, הם חסרי כל ערך תזונתי. למרות רשימת הויטמינים והמינרלים בהם מתהדרים חטיפים מסויימים. אמנם מוסיפים אותם בצורה מלאכותית לחטיפים, אך תרומתם דלה כל כך ביחס לנזק שהם עלולים לגרום.


 את אותו חשק בדיוק ניתן לספק ע"י  ה'חטיפים העדיפים':
  • פירות-  טריים או יבשים, שלמים או כסלט/ שייק.
  • חלבה (רצוי ללא שומן מוקשה ודלה יחסית בסוכר)
  • בייגלה מופחת במלח
  • פופקורן (עדיף ביתי)
  • קרטיבים/שלוקים (ללא צבעי מאכל/ צבעי מאכל טבעיים)
  • תפוחי עץ מיובשים (אלה הנמכרים בשקית)
  • חטיפי בוטנים/אגוזים (רצוי ללא סירופ תירס/תוספי סוכר למיניהם)
  • אגוזים/שקדים/ בוטנים- לא קלויים
  • גלידות סורבה.
  • וגם אדממה (פולי סויה) או ירקות יכולים לשמש כחטיפים: מקלות פלפל וגזר, עגבניות שרי, פרוסות קולורבי...
איך בוחרים חטיף עדיף?
1.      כמות קטנה יחסית של סוכר.
2.      כמות קטנה יחסית של שומן בכלל ושומן רווי/ טרנס בפרט.
3.      כמות קטנה יחסית של מלח.
4.      פחות קלוריות במנה.
5.      צבעי מאכל טבעיים עדיפים על צבעי מאכל סינטטיים.
6.      גודל מנה קטן. 
7.      טעים ומספק גם ביחידה קטנה.



תגובה 1:

  1. איזה יופי לקרוא את הפוסט שלך! ממש מוציא אותי מדעתי שילדים אוכלים ג'אנק. ויותר מזה - ג'אנק שהוריהם חושבים שהוא בריא. הילדה שלי בת ארבע, מכרסמת גזרים להנאתה וממש לא אוהבת שוקולד, צופה בסרטים לילדים שמשכילים אותה ונותנים לדמיון שלה להתפתח ומבלה שעות בטבע. הכל עניין של חינוך. :)

    השבמחק